Συμβουλές αντιηλιακής προστασίας για όλη την οικογένεια

11 Ιουνίου 2019

Συμβουλές αντιηλιακής προστασίας για όλη την οικογένεια

Η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της, η διάρκεια της ημέρας ολοένα και μεγαλώνει και ήρθε για άλλη μια φορά η εποχή που οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες σχεδιάζουν τις εξορμήσεις τους στις παραλίες. Δυστυχώς, όμως, οι πολλές ώρες στον ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χωρίς την απαραίτητη αντιηλιακή προστασία μπορούν να αποδειχτούν ιδιαίτερα επικίνδυνες για εσάς και την οικογένειά σας.
Και αυτό γιατί τα τελευταία 30 χρόνια, ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί μάστιγα για περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη μορφή καρκίνου. Κάτι τέτοιο μπορεί να ακούγεται τρομακτικό,  μα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι η πρόληψη για τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος είναι εφικτή, εάν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.

Τι γνωρίζετε για την Υπεριώδη Ακτινοβολία;

Οι υπεριώδεις ακτίνες είναι οι ακτίνες φωτός που εκπέμπει ο ήλιος. Η υπερβολική έκθεση σε αυτές μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα, γεγονός που μπορεί να επιφέρει την καταστροφή ή τον θάνατο κυττάρων του δέρματος ή, ακόμα, να είναι και η αιτία για τη δημιουργία καρκίνου του δέρματος. Ακόμη, είναι γνωστό πως η υπερέκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για την πρόκληση ζημιάς στα μάτια και σχηματισμό πρόωρων ρυτίδων.
Όλοι οι γιατροί συμφωνούν πως η έκθεση στον ήλιο χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Φροντίστε να έχετε κατά νου τις παρακάτω συμβουλές την επόμενη φορά που θα βγείτε με την οικογένειά σας για να απολαύσετε τον καλοκαιρινό ήλιο:

1. Χρησιμοποιήστε αντιηλιακό

Η σημασία επαρκούς χρήσης αντιηλιακού είναι τεράστια και δικαίως τονίζεται από τους ειδικούς επανειλημμένα. Εσείς και η οικογένειά σας πρέπει να χρησιμοποιείτε αντιηλιακή κρέμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Εφόσον, όμως, το καλοκαίρι είναι η εποχή κατά την οποία συνηθίζουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο έξω και η ένταση του ηλίου είναι μεγαλύτερη, η χρήση αντιηλιακού γίνεται ζωτικής σημασίας.
Φροντίστε να αγοράσετε για εσάς και τα παιδιά σας αντιηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 30. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αντιηλιακό ευρέως φάσματος, που σημαίνει ότι σας προστατεύει τόσο από ακτίνες UVA όσο και από UVB.
Μην επαναπαύεστε, όμως! Δεν αρκεί να βάλετε μία φορά αντιηλιακό για να σας καλύψει για μία ολόκληρη ημέρα, ειδικά όταν κολυμπάτε ή έχετε ιδρώσει. Κανένα αντιηλιακό δεν είναι 100% αδιάβροχο. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά, είναι πολύ σημαντικό να τους ανανεώνετε τη στρώση τακτικά, περίπου κάθε δύο ώρες.

2. Φορέστε έξυπνα ρούχα

Ο ήλιος είναι ιδιαίτερα δυνατός στο διάστημα 10-2, οπότε, αν δεν μπορείτε να τον αποφύγετε εξ’ ολοκλήρου, φροντίστε τουλάχιστον να είστε ντυμένοι κατάλληλα. Δώστε σημασία στα ρούχα που θα επιλέξετε αυτό το καλοκαίρι και προσπαθήστε να φορέσετε ανοιχτόχρομα παντελόνια και μακρυμάνικες λεπτές μπλούζες όσο περισσότερο μπορείτε.

Ακόμα, μην ξεχνάτε να φοράτε καπέλα και γυαλιά ηλίου, καθώς βοηθούν ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί στο μάτι, κάτι που μπορούν εύκολα να προκαλέσουν οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του ηλίου.
Συμβουλή: Να θυμάστε ότιοι κατάλληλες ώρες για να επισκεφθείτε την παραλία -ειδικά εάν έχετε μικρά παιδιά- είναι πριν τις 10 το πρωί και μετά τις 5 το απόγευμα.

3. Να είστε σε επιφυλακή

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για να πραγματοποιήσετε την καθιερωμένη επίσκεψη στον δερματολόγο, ώστε να είστε σίγουροι ότι ο ήλιος δεν έχει καταφέρει να κάνει κακό στο δέρμα σας. Έχετε το νου σας για περίεργα σχήματα, χρώματα ή μεγέθη των φακίδων και των σπίλων που εντοπίσατε τόσο στο δικό σας δέρμα όσο και στο δέρμα του παιδιού σας. Εάν παρατηρήσατε κάτι ανησυχητικό, επικοινωνήστε άμεσα με τον δερματολόγο σας.

Ο δρ. Στέλιος Βουδούρης είναι στη διάθεσή σας για να σας προσφέρει συμβουλές και οδηγίες ώστε να προστατευτείτε επαρκώς από τον ήλιο τους επικείμενους καλοκαιρινούς μήνες.
Κλείστε το ραντεβού σας είτε για προληπτικούς λόγους, είτε για να είτε για να τον συμβουλευτείτε αναφορικά με κάτι το «ύποπτο» που παρατηρήσατε στο δέρμα σας!
?>