Λεύκη

Λεύκη

Η λεύκη είναι μία δερματική πάθηση, της οποίας τα ακριβή αίτια δεν είναι γνωστά. Παρουσιάζεται με μορφή ΄΄μπαλωμάτων΄΄ στο δέρμα, τα οποία αποχρωματίζονται.

Η λεύκη μπορεί να επηρεάσει το δέρμα, τους βλεννογόνους, καθώς και τα μαλλιά. Ο πιο συνηθισμένος τύπος λεύκης είναι η κοινή λεύκη, ενώ κάποιοι άλλοι τύποι λεύκης είναι η γραμμική, η τμηματική, η τριχρωματική και η φλεγμονώδης.

Η ασθένεια προσβάλλει περίπου το 1 % του παγκόσμιου πληθυσμού. Επηρεάζει άνδρες και γυναίκες όλων των εθνοτήτων, αλλά είναι πολύ πιο εμφανής σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα. Είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομική ασθένεια, η οποία συνήθως ξεκινά από τα χέρια, τα πόδια καθώς και το πρόσωπο. Εμφανίζεται συχνά σε περιοχές μικροτραυματισμού ή ηλιακού εγκαύματος.

Διάγνωση

Η διάγνωση της λεύκης είναι συνήθως απλή και δεν απαιτούνται ειδικές εξετάσεις. Παρότι η λευκή είναι μια δερματική πάθηση, που δεν επηρεάζεται άμεσα από την υγεία, είναι εμφανής και μπορεί να δημιουργήσει ψυχολογικά τραύματα. Η πάθηση δεν είναι πλήρως ιάσιμη προς το παρόν, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες, που μπορεί να φανούν χρήσιμες στην αντιμετώπισή της.

Αντιμετώπιση/Θεραπεία

Κύριος στόχος είναι η αποκατάσταση του χρώματος του δέρματος. Αυτό θα γίνει μέσω της αποκατάστασης των υγιών μελανοκυττάρων του οργανισμού, δηλαδή με τον επαναχρωματισμό τους, ώστε να επιτραπεί η ανάκτηση της φυσιολογικής εμφάνισης και χρώματος του δέρματος. Ο επαναχρωματισμός αυτός συμβαίνει με πολύ αργούς ρυθμούς, καθώς τα κύτταρα για να επανέλθουν  μπορεί να χρειαστούν μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Προστασία

Όλοι οι ασθενείς με λεύκη, όπως και οι ασθενείς με φωτοδερματοπάθειες, πρέπει πάντα να προστατεύουν το δέρμα τους από την ηλιακή ακτινοβολία, αποφεύγοντας την υπερβολική έκθεση σε αυτήν και φορώντας πάντα προστατευτική ενδυμασία. Είναι απαραίτητη η καθημερινή χρήση αντηλιακής προστασίας

?>