Μύθοι και Αλήθειες για την Αποτρίχωση με Λέιζερ

28 Δεκεμβρίου 2017

Μύθοι και Αλήθειες για την Αποτρίχωση με Λέιζερ

Ο Δερματολόγος Στυλιανός Βουδούρης αναλύει τους Μύθους και τις Αλήθειες γύρω από την Αποτρίχωση με Λέιζερ                                .

1. ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ. Όχι…Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πρέπει να γίνουν ίσως και πάνω από 10 συνεδρίες. Τα αποτελέσματα ωστόσο είναι φανερά από την πρώτη κιόλας συνεδρία, καθώς οι τρίχες μετά την εφαρμογή του λέιζερ αργούν όλο και περισσότερο να αναπτυχθούν.

2. ΠΟΝΑΕΙ. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά όρια αντοχής του πόνου. Ο πόνος μοιάζει με ένα τίναγμα, με ένα καυτό τσίμπημα, είναι άκρως ανεκτός και σαφώς λιγότερος σε σύγκριση με την αποτρίχωση με κερί.

3. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΣΚΟΥΡΑ ΤΡΙΧΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΧΡΩΜΟ ΔΕΡΜΑ. Ναι…Το λέιζερ είναι περισσότερο αποτελεσματικό σε ανοιχτόχρωμο δέρμα το οποίο συνοδεύεται από σκούρα τριχοφυΐα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι άτομα με πιο σκούρα επιδερμίδα δεν μπορούν να επωφεληθούν της μεθόδου, αλλά σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται περισσότερες συνεδρίες. Δυστυχώς για τις κόκκινες και κυρίως τις ξανθιές και λευκές τρίχες η θεραπεία λέιζερ δε λειτουργεί, γιατί απουσιάζει η χρωστική ουσία.

4. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΤΕ. Όχι… Εκτός αν δε σας ενδιαφέρει να ακολουθήσετε την ενδεδειγμένη πορεία της μεθόδου. Θα πρέπει οι συνεδρίες να επαναλαμβάνονται κάθε 4-6 εβδομάδες, αλλιώς παρατείνεται το διάστημα ολοκλήρωσης της θεραπείας. Επίσης μην περιμένετε να εμφανιστεί ολόκληρη η τρίχα, όπως γίνεται στην αποτρίχωση με κερί. Ακόμα κι αν δεν παρατηρείτε πλήρη επανέκφυση τριχών, θα πρέπει να επαναλαμβάνετε τη θεραπεία κάθε 4-6 εβδομάδες.

5. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΛΕΙΖΕΡ. Εάν ακολουθείτε μέθοδο αποτρίχωσης με κερί θα πρέπει να σταματήσετε, με σκοπό να αναπτυχθεί ξανά η τρίχα. Χρήση κάποιων φάρμακων, που προκαλούν φωτοευαισθησία θα σας αποκλείσουν από υποψήφιο για αποτρίχωση με λέιζερ. Επίσης δεν μπορείτε να κάνετε τεχνητό μαύρισμα στις περιοχές που θα γίνει η εφαρμογή. Λίγες ημέρες πριν τη συνεδρία, χρειάζεται να ξυρίσετε τις υπό θεραπεία περιοχές, χωρίς να συντρέχει λόγος ανησυχίας ότι αυτό θα δημιουργήσει είσφρυση των τριχών και εμφάνιση ερεθισμού. Από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί θεραπεία με λέιζερ δεν εμφανίζονται τρίχες για διάστημα 2 εβδομάδων ή και παραπάνω ενώ σε περίπτωση που εμφανιστούν πέφτουν μετά από λίγες ημέρες.

6. ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Μετά από κάθε συνεδρία το μεγαλύτερο μέρος των τριχών στις υπό θεραπεία περιοχές θα καταστραφούν και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν να αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες. Αφού πέσουν οι τρίχες και για ένα διάστημα 4 εβδομάδων περίπου, δεν εμφανίζεται ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

7. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ. Ισχύει εν μέρει…Για διάστημα 3 ημερών μετά τη συνεδρία πρέπει να προστατεύσετε από τον ήλιο τις περιοχές, υπό θεραπεία. Πρέπει να φοράτε πάντα αντηλιακή προστασία καθώς και να μην εκτείθεστε στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο έντονα μαυρισμένο από τον ήλιο δέρμα αποφεύγουμε την εφαρμογή λέιζερ, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας επιφανειακού εγκαύματος.

8. ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΦΥΪΑΣ. Και όχι μόνο…Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της αποτρίχωσηςμε λέιζερ είναι και η μείωση του φαινομένου της είσφρυσης των τριχών.

9. ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΩ ΜΟΝΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΧΟΦΥΪΑ. Επιτυχημένη θεραπεία θεωρείται αύτη που επιτυγχάνει μείωση της τριχοφυΐας σε ποσοστό 70-90 %, αναλόγως με το είδος της τρίχας και το κάθε άτομο ξεχωριστά.
Οι θεραπείες με λέιζερ έχουν ως τελικό αποτέλεσμα την καταστροφή του θύλακα της τρίχας. Σε κάθε συνεδρία, καταστρέφεται μόνο ένα ποσοστό των τριχών και κυρίως όσες βρίσκονται στην φάση ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μεμονωμένη θεραπεία θα συμβάλλει σωρευτικά στη μείωση της συνολικής τριχοφυΐας, το οποίο μπορεί να αγγίξει έως και το 90 % μετά από 6-8 φορές. Γι΄αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητες πολλαπλές συνεδρίες. Ενδεχομένως μετά το πέρας του κύκλου συνεδριών να εμφανιστεί κάποιο χνούδι και να απαιτώνται συνεδρίες συντήρησης σε αραιά χρονικά διαστήματα. Άτομα που πάσχουν από ορμονικές διαταραχές, όπως υπέρ-, υποθυρεοειδισμό, πολυκυστικές ωοθήκες, ινομυώματα, οι οποίες επηρεάζουν την ανάπτυξη της τρίχας, είναι πιθανό να χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες. Περιοχές ορμονικά εξαρτώμενες όπως οι θηλές, το πίσω μέρος των μηρών, η κοιλιά, το άνω χείλος απαιτούν επίσης μεγαλύτερο αριθμό συνεδριών.

10. ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΘΟΔΟΣ. Ναι…Η αποτρίχωση με laser θεωρείται αρκετά ασφαλής, αλλά όπως όλες οι αισθητικές διαδικασίες μπορεί σπάνια να παρουσιάσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως: ερεθισμό, κάψιμο, παρουσία εφελκίδας, υπερ- ή υπομελάγχρωση δερματικών ατελειών.

?>