Παιδοδερματολογία

Παιδοδερματολογία

Η παιδοδερματολογία ειδικεύεται στη διάγνωση και στ θεραπεία των ασθενειών του δέρματος, που επηρεάζουν βρέφη, παιδιά και εφήβους.

Ακολουθούν μερικά κοινά Δερματολογικά Προβλήματα της Παιδικής Ηλικίας:

Μυκητίαση

Προκαλείται από μύκητα, ο οποίος ζει στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Εμφανίζεται με τη μορφή ερυθρού δακτυλίου , ο οποίος είναι ανάγλυφος και φέρει λέπια. Συνοδεύεται σχεδόν πάντα από κνησμό. Η τριχοφυτία μεταδίδεται από επαφή με μολυσμένο δέρμα ανθρώπου ή ζώου. Στα παιδιά μπορεί επίσης να μεταφερθεί από ανταλλαγή μολυσμένων αντικειμένων ( πετσέτες, αθλητικός εξοπλισμός, κ.λ.π. ). Αντιμετωπίζεται συνήθως  με αντιμυκητιασική τοπική θεραπεία.

Πέμπτη Νόσος-Λοιμώδες Ερύθημα

Ξεκινά με συμπτώματα, που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Τα μάγουλα παίρνουν σταδιακά ένα κόκκινο χρώμα και στη συνέχεια εμφανίζονται εξανθήματα στο σώμα. Μπορεί να μεταδοθεί από βήχα ή φτέρνισμα και είναι  μεταδοτική την εβδομάδα πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος. Αντιμετωπίζεται με ανάπαυση, αντιπυρετικά και πολλά υγρά. Υποχωρεί σε περίπου μία εβδομάδα.

Μολυσματικό κηρίο

Προκαλείται από βακτήρια και δημιουργεί κόκκινες πληγές ή φλύκταινες. Αυτές οι βλάβες μπορεί να ανοίξουν, από μέσα τους να τρέξει υγρό και στη συνέχεια να αναπτύξουν μία κίτρινη κρούστα. Οι βλάβες μπορούν να εμφανιστούν σε όλο το σώμα, αλλά εντοπίζονται κυρίως γύρω από το στόμα και τη μύτη. Μεταδίδεται μέσω στενής επαφής ή μέσω ανταλλαγής μολυσμένων αντικειμένων ( πετσέτες, παιχνίδια. κ.ά). Επίσης με το ξύσιμο υπάρχει η πιθανότητα να εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματος. Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική τοπική ή συστηματική θεραπεία.

Μυρμηκίες

Προκαλούνται από ιό και εμφανίζονται ως επάρματα στο δέρμα, που όμως συνήθως είναι ανώδυνα. Μεταδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορούν επίσης να εξαπλωθούν αγγίζοντας αντικείμενα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί από άτομο, που φέρει τη βλάβη. Είναι πιο συχνή η εμφάνισή τους στα δάχτυλα των χεριών και στα πέλματα.

Δερματίτιδα εξ επαφής

Σε μερικά παιδιά το δέρμα αντιδρά μετά την επαφή με ρούχα, τρόφιμα, σαπούνια ή φυτά. Το εξάνθημα εμφανίζεται άμεσα μετά την επαφή. Σε ήσσονος σημασίας περιπτώσεις  μπορεί να προκληθεί ήπια ερυθρότητα ή εξάνθημα από μικρές βλατίδες. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει οίδημα, ερυθρότητα καθώς και μεγάλες φουσκάλες. Συνυπάρχει κνησμός.Το εξάνθημα συνήθως υποχωρεί σε 1-2 εβδομάδες, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπική αγωγή.

 Έκζεμα – Ατοπική δερματίτιδα

Η ακριβής αιτία του δεν είναι σαφής. Παιδιά επιρρεπή σε έκζεμα μπορεί να έχουν άλλες αλλεργίες ή άσθμα και γενικώς παιδιά με έκζεμα τείνουν να παρουσιάζουν ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα. Η ατοπική δερματίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος εκζέματος στην παιδική ηλικία. Χαρακτηρίζεται από ξηρό δέρμα, κνησμό και ερυθρότητα. Κάποια παιδιά καθώς μεγαλώνουν ηλικιακά ξεπερνούν το πρόβλημα ή μπορεί να εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα.

Κοξάκι- Coxsackie

Παρά το τρομακτικό όνομα της αποτελεί μια κοινή παιδική ασθένεια. Ξεκινά με πυρετό και ακολουθείται από επώδυνα έλκη στο στόμα και ένα μη κνησμώδες αλλά ενίοτε επώδυνο εξάνθημα στις παλάμες και στα πέλματα. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος.

?>