Παρασιτώσεις

Παρασιτώσεις

Οι παρασιτικές λοιμώξεις του δέρματος μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό κνησμό ενώ τα περισσότερα παράσιτα του δέρματος είναι έντομα και ακάρεα που ζούν στο δέρμα για ένα μέρος ή το σύνολο του κύκλου της ζωής τους.

Δήγματα εντόμων.  (κουνούπια-κοριοί-ψύλλοι)

Το δήγμα είναι συνήθως ανώδυνο, αλλά συχνά προκαλεί κνησμώδεις αντιδράσεις σε ευπαθείς ασθενείς.

Αιτιολογία

Οι κοριοί κρύβονται σε ρωγμές και σχισμές των στρωμάτων και σε άλλες δομές όπως πλαίσια των κλινών, μαξιλάρια και τοίχους. Κινούνται αργά και έλκονται στους  ανθρώπους από τη ζέστη και το διοξείδιο του άνθρακα. Τσιμπούν το εκτεθειμένο δέρμα, συνήθως τη νύχτα.

Οι ψύλλοι ζουν συνήθως στα ρούχα.

 Συμπτώματα

Οι βλάβες αναπτύσσονται αμέσως μετά το τσίμπημα και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μόνο δήγμα
  • Πορφυρές κηλίδες
  • Ερυθηματώδεις κηλίδες, βλατίδες ή πομφούς, συχνά κνησμώδεις – η κάθε βλάβη έχει ένα κεντρικό πόρο αιμορραγικό
  • Πομφόλυγες

Οι βλάβες μπορεί να σχηματίζουν γραμμικά μοτίβα ή μπορεί να είναι ομαδικές. Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας αναπτύσσουν συμπτώματα λιγότερο συχνά από ότι οι νέοι. Οι βλάβες υποχωρούν μετά από περίπου 1 εβδομάδα. Δευτερεύουσα μόλυνση μπορεί να αναπτυχθεί.

Θεραπεία
Τα δήγματα των παρασίτων αντιμετωπίζονται συμπτωματικά, με τοπικά κορτικοστεροειδή ή και με συστημικά αντιισταμινικά.

Ψείρες – Φθειρίαση

Οι ψείρες (φθειρίαση) μπορεί να μολύνουν το τριχωτό της κεφαλής, του σώματος, της ηβικής χώρας και τις βλεφαρίδες. Μεταδίδονται από στενή επαφή.

Είναι άπτερα έντομα που ρουφούν το αίμα και προσβάλλουν το κεφάλι, το σώμα ή την ηβική χώρα. Τα 3 είδη φθειρών διαφέρουν σημαντικά στη μορφολογία και τα κλινικά χαρακτηριστικά. Οι φθείρες του κεφαλιού και οι ηβικές ζουν στον ξενιστή, ενώ οι φθείρες του σώματος ζουν στα ενδύματα.

Ψώρα

Η ψώρα είναι μια προσβολή του δέρματος με το άκαρι Sarcoptes scabiei. Προκαλεί έντονα κνησμώδεις βλάβες με ερυθηματώδεις βλατίδες και λαγούμια σε περιοχές όπως καρποί, γραμμή της μέσης και γεννητικά όργανα. Η θεραπεία γίνεται με τοπικά ψωροκτόνα.

Αιτιολογία

Προκαλείται από ανθρώπινο παράσιτο που ζει σε σήραγγες στην κεράτινη στιβάδα. Μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της σωματικής επαφή. Ο πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου είναι οι πολυπληθείς συνθήκες που παρουσιάζονται σε σχολεία, καταφύγια, στρατώνες και ορισμένα νοικοκυριά. Δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση με κακές συνθήκες υγιεινής.

Θεραπεία

  • Τοπική εφαρμογή αντιπαρασιτικών
?>