Κρυολιπόλυση

Κρυολιπόλυση

Τι είναι η Κρυολιπόλυση

Η κρυολιπόλυση είναι μια μέθοδος για την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος κυρίως γιατί είναι μη επεμβατική και δεν αφήνει σημάδια πράγμα που σημαίνει ότι μια χαρά μπορείς να τη δοκιμάσεις ακόμα και λίγο πριν αναχωρήσεις για τις διακοπές σου.  Πρόκειται για μια ιατρικά τεκμηριωμένη μέθοδο η οποία χρησιμοποιεί το ψύχος με σκοπό την καταστροφή των λιποκυττάρων του υποδόριου ιστού, χωρίς να βλάπτονται οι παρακείμενοι ιστοί.

Πως λειτουργεί;

Η κρυολιπόλυση εκμεταλλεύεται την αποδεδειγμένη, βάσει μελετών, αυξημένη ευαισθησία των λιποκυττάρων στο ελεγχόμενο ψύχος. Με τη χρήση διαφορετικού μεγέθους και μορφολογίας κεφαλών, γίνεται αναρρόφηση και «εγκλωβισμός» του λίπους  στο εκάστοτε σημείο εφαρμογής. Η απομόνωση του λίπους  μέσα στις κεφαλές προκαλεί τη βαθιά και ομοιόμορφη κατανομή του ψύχους και ταυτόχρονα τη μείωση της αιματικής κυκλοφορίας τοπικά. Η κρυσταλλοποίηση των λιποκυττάρων οδηγεί στην απόπτωσή τους τις επόμενες εβδομάδες ενώ η απομάκρυνση τους γίνεται  σταδιακά μέσω του λεμφαγγειακού και ουροποιητικού μας συστήματος.

Πονάει;

Δεν απαιτείται γενική ή τοπική αναισθησία, μόνο η εφαρμογή ειδικών προστατευτικών μεμβρανών για το δέρμα. Η αναρρόφηση των κεφαλών δημιουργεί ένα στιγμιαίο αίσθημα τραβήγματος και πίεσης ενώ η αίσθηση ψύχους φεύγει λίγα λεπτά μετά την εφαρμογή. Η θεραπεία διαρκεί 1 ώρα σε αναπαυτικά ξαπλωμένη θέση.

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται η κρυολιπόλυση;

Η χρήση διαφορετικού μεγέθους κεφαλών μας παρέχει την δυνατότητα αντιμετώπισης διαφορετικών περιοχών όπως στους έσω και έξω μηρούς, στα πλαϊνά της μέσης και της πλάτης, στα γόνατα, στα μπράτσα, και φυσικά στην κοιλιά.

Είναι ασφαλής;

Η διαδικασία της λιπόλυσης και αποβολής του λίπους είναι σταδιακή και ελεγχόμενη και ακολουθεί τους φυσιολογικούς κυτταρικούς μηχανισμούς του σώματος. Η ασφάλεια του δέρματος και των παρακείμενων ιστών από πιθανά εγκαύματα λόγω ψύχους εξασφαλίζεται με τη χρήση ειδικών προστατευτικών μεμβρανών πριν την τοποθέτηση των κεφαλών.
Πιθανές τοπικές επιπτώσεις στη διάρκεια της αποθεραπείας είναι μούδιασμα, κνησμός, τοπικό οίδημα, ήπια αίσθηση επιδερμικού πόνου, αιματώματα (σπάνια).

Με τη λήψη ιατρικού ιστορικού κατά την ενημέρωση, αποκλείεται από την εφαρμογή ένας πολύ μικρός αριθμός περιστατικών που υπόκεινται σε συγκεκριμένες παθήσεις όπως το

σύνδρομο Raynaud, η κνίδωση εκ ψύχους και οι χρόνιες συστηματικές παθήσεις

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;

Ο ενδεδειγμένος αριθμός συνεδριών ανά περιοχή είναι 1-3 σε διάστημα 6 μηνών με μεσοδιάστημα 1,5 μήνα ενώ μπορεί να γίνει επανατοποθέτηση σε άλλα σημεία σε 15 ημέρες. Γενικά πάντως για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της κρυολιπόλυσης συστήνεται ολιγόλεπτο μασάζ στην περιοχή που έχει προηγηθεί εφαρμογή ενώ η απόδοση της θεραπείας αυξάνεται όταν ιδανικά 3 εβδομάδες πριν την εφαρμογή και στα μεσοδιαστήματα μεταξύ των συνεδριών ακολουθείται διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα, μέτρια σε πολυακόρεστα και φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;

Με κάθε θεραπεία εκτιμάται ότι καταστρέφεται περίπου το 20% του αριθμού των λιποκυττάρων στην περιοχή, γι’ αυτό και κατά περιπτώσεις απαιτείται επανάληψη της θεραπείας.  Το αποτέλεσμα ξεκινά να γίνεται ορατό 30-40 ημέρες μετά τη θεραπεία, οπότε και εκτιμάται αν θα ακολουθήσει επόμενη συνεδρία ενώ το τελικό αποτέλεσμα επέρχεται σε 60-90 ημέρες. Το αποτέλεσμα διατηρείται ακέραιο για όσο τηρούνται οι βασικοί κανόνες ενός υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς τα λιποκύτταρα είναι ιστός που δεν πολλαπλασιάζεται κατά τη διάρκεια της ζωής μας, παρά μόνο διογκώνονται με την εναπόθεση σωματικού βάρους.

Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες;

Σε αρκετές περιπτώσεις,  είναι  ευεργετικό να προηγούνται ή να παρεμβάλλονται θεραπείες, μηχανικής κινητοποίησης ιστού (λεμφικό μασάζ) ή ακόμα και λιποδιάλυσης

Απευθύνεται και σε άνδρες;

H κρυολιπόλυση αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες στον ανδρικό πληθυσμό καθώς το τοπικό πάχος αφορά ένα μεγάλο τμήμα του ανδρικού πληθυσμού.  Οι περιοχές που επιλέγουν συνήθως είναι η κοιλιά και τα πλαϊνά της κοιλιάς.

?>