Κνίδωση – Αγγειοοίδημα

Κνίδωση – Αγγειοοίδημα

Η κνίδωση είναι μια παροδική ερυθηματώδεις διόγκωση του δέρματος που συνδέεται με κνησμόκαι που συνήθως υποχωρεί μέσα σε 24 ώρες και πρόκειται για αλλεργική κατάσταση.

Συμπτώματα

Οι βλάβες της κνίδωσης προκαλούν κνησμό, έχουν έναν κεντρικό λευκό πομφό και περιβάλλονται από ένα ερυθηματώδες στεφάνι. Συνήθως υποχωρούν μέσα σε 24 ώρες, χωρίς να αφήνουν καμία αλλαγή στο δέρμα.

Ταξινόμηση

Η κνίδωση ταξινομείται σύμφωνα με τη διάρκεια της.

  • Οι βλάβες που έχουν διάρκεια λιγότερο από 6 εβδομάδες, ορίζουν την οξεία μορφή της πάθησης.
  • Οι βλάβες που επιμένουν πέραν των 6 εβδομάδων, ορίζονται ως χρόνιες

Οι αιτίες και οι μηχανισμοί του σχηματισμού της κνίδωσης διαφέρουν σε κάθε περίπτωση, όπως διαφέρουν και η πρόγνωση, καθώς και οι προσεγγίσεις στη θεραπεία.

Θεραπεία

Η καλύτερη θεραπεία για την κνίδωση και το αγγειοοίδημα είναι να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί η αιτία, αλλά αυτό δεν είναι ένας εύκολος στόχος. Τα αντιισταμινικά συνήθως συνταγογραφούνται από το δερματολόγο για να προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα. Αυτά τα φάρμακα μπορούν επίσης να λαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να βοηθήσουν στην πρόληψη της κνίδωσης.

Η χρόνια κνίδωση μπορεί να αντιμετωπίζεται με αντιισταμινικά ή με συνδυασμό φαρμάκων. Όταν τα αντιισταμινικά δεν προσφέρουν ανακούφιση, από του στόματος κορτικοστεροειδή ή κάποιο βιολογικό φάρμακο μπορούν να συνταγογραφηθούν.

Σε αναμονή της υποχώρησης των εξανθημάτων και του οιδήματος ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Αποφύγετε το ζεστό νερό και χρησιμοποιήστε χλιαρό.
  • Χρησιμοποιήστε απαλό, ήπιο σαπούνι.
  • Εφαρμόστε δροσερά επιθέματα ή βρεγμένα πανιά στις πληγείσες περιοχές.
  • Προσπαθήστε να βρίσκεστε σε δροσερούς χώρους.
  • Φοράτε φαρδιά ελαφριά ρούχα.
?>