Σκληροδερμία

Σκληροδερμία

Η σκληροδερμία είναι μια αυτοάνοση νόσος των συνδετικών ιστών που χαρακτηρίζεται από πάχυνση του δέρματος, νόσο των αιμοφόρων αγγείων και φλεγμονή. Αυτοάνοσες είναι οι νόσοι που δημιουργούνται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στο σώμα. Οι ασθενείς με σκληροδερμία μπορεί να έχουν ειδικά αντισώματα στο αίμα τους που υποδηλώνει αυτοανοσία.

Η σκληροδερμία χαρακτηρίζεται από πάχυνση του συνδετικού ιστού στο δέρμα. Αυτό οδηγεί σε πάχυνση και σκληρότητα του προσβεβλημένου δέρματος. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί σε εσωτερικά όργανα όπως το νεφρό.

Η σκληροδερμία συνδέεται με ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα και ταξινομείται ως εντοπισμένη ή γενικευμένη (συστηματική σκλήρυνση όπου επηρεάζονται και εσωτερικά όργανα).

Τι προκαλεί σκληροδερμία;

Η αιτία της σκληροδερμίας είναι άγνωστη. Οι ερευνητές έχουν ενδείξεις ότι ορισμένα γονίδια είναι σημαντικοί κληρονομικοί παράγοντες, αλλά το περιβάλλον φαίνεται επίσης να επηρεάζει. Το γεγονός ότι τα γονίδια φαίνεται να προκαλούν μια προδιάθεση για την ανάπτυξη σκληροδερμίας σημαίνει ότι, η κληρονομικότητα τουλάχιστον παίζει μερικό ρόλο. Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν άλλα αυτοάνοσα νοσήματα σε συγγενείς των ασθενών με σκληροδερμία. Η νόσος είναι πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες.

Θεραπεία

Η θεραπεία της σκληροδερμίας αντιμετωπίζει κυρίως τα συμπτώματα του κάθε ασθενούς και κατευθύνεται προς τα επιμέρους χαρακτηριστικά που επηρεάζουν διαφορετικές περιοχές του σώματος.

Δεν έχει βρεθεί φάρμακο που να είναι καθολικά αποτελεσματικό για τους ασθενείς με σκληροδερμία. Σε κάποιους ασθενείς, η ασθένεια μπορεί να είναι ήπια και να μην απαιτεί θεραπείες και σε άλλους, να είναι εξαιρετικά σοβαρή, με έντονες βλάβες που απαιτούν αντιμετώπιση.

?>