Όγκοι Δέρματος
Οι όγκοι, γενικώς, δημιουργούνται όταν τα κύτταρα στο σώμα αρχίζουν να αναπτύσσονται εκτός ελέγχου. Το ίδιο συμβαίνει και με το δέρμα.
Κύτταρα σε σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του σώματος μπορούν να γίνουν καρκινικά κύτταρα.
Τύποι Καρκίνου του Δέρματος
Βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα
Η πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος. Περίπου 8 στους 10 καρκίνους του δέρματος είναι καρκινώματα βασικών κυττάρων.
Αυτοί οι καρκίνοι αναπτύσσονται συχνά σε εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές, ειδικά στο κεφάλι και το λαιμό. Αυτοί οι καρκίνοι έχουν την τάση να αναπτύσσονται αργά. Είναι πολύ σπάνιο για ένα βασικοκυτταρικό καρκίνωμα να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, όμως αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εισβάλλει σε κοντινές περιοχές και να προσβάλλει το οστό ή άλλους ιστούς κάτω από το δέρμα.
Πλακώδες ή Ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα
Περίπου 2 στους 10 καρκίνους του δέρματος είναι επιθηλιώματα εκ πλακωδών κυττάρων.
Αυτοί οι καρκίνοι εμφανίζονται συνήθως σε εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του σώματος όπως είναι το πρόσωπο, τα αυτιά, ο λαιμός, τα χείλη, το κεφάλι γενικότερα και τα χέρια. Μπορούν επίσης να αναπτυχθούν σε ουλές ή χρόνιες πληγές στο δέρμα.
Το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα είναι δυνατό να επεκταθεί και σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος και να εξαπλωθεί σε απρακείμενες περιοχές αν και αυτό είναι ασυνήθιστο.
Μελάνωμα
Αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα. Πρόκειται για επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Είναι πολύ λιγότερο κοινό από το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα, αλλά είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, ακόμη και σε μη εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές.
Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις βλάβες οι οποίες εμφανίζονται απότομα και εξελίσσονται.
Λιγότερο Συχνοί Τύποι Καρκίνου του Δέρματος
Άλλοι τύποι καρκίνου του δέρματος, λιγότερο συχνοί, είναι οι ακόλουθοι:
- Καρκίνωμα Μέρκελ
- Σάρκωμα Kaposi
- Δερματικό Λέμφωμα
- Όγκοι εξαρτημάτων του δέρματος (όγκοι που αρχίζουν από τους θύλακες των τριχών ή τους αδένες του δέρματος)
Όλοι αυτοί οι τύποι μαζί αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% του συνόλου των καρκίνων του δέρματος.
Ακτινική Κεράτωση – Ηλιακή Κεράτωση
Η ακτινική υπερκεράτωση είναι μια προκαρκινική κατάσταση του δέρματος που προκαλείται από υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Συνήθως εμφανίζει μικρές, ακατέργαστες ή φολιδωτές κηλίδες που μπορεί να είναι ροζ-κόκκινες ή στο χρώμα του δέρματος και κατά κύριο λόγο, αρχίζουν από το πρόσωπο, τα αυτιά και τα χέρια ατόμων μέσης ηλικίας ή ηλικιωμένων ατόμων με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν ακτινικές υπερκερατώσεις συνήθως εμφανίζουν παραπάνω από μία βλάβη. Αναπτύσσεται αργά και συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, αν και μερικές βλάβες της μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα ή πόνο.
Οι ακτινικές υπερκερατώσεις μπορεί να εξελιχθούν σε ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα. Οι περισσότερες δεν εξελίσσονται σε καρκίνο, αλλά η πρόβλεψη της εξέλιξης τους είναι δύσκολη, επομένως οι γιατροί συστήνουν συχνά τη θεραπεία τους.
Καλοήθεις Όγκοι του Δέρματος
Οι περισσότεροι όγκοι του δέρματος είναι καλοήθεις, μη καρκινικοί, που σπανίως γίνονται καρκίνοι.
Υπάρχουν πολλά είδη καλοηθών όγκων του δέρματος, όπως:
- Οι περισσότεροι τύποι σπίλων.
- Σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση: καφέ ή μαύρα στίγματα με κηρώδη υφή ή περιστασιακά μια ελαφρώς τραχιά και εύθρυπτη επιφάνεια.
- Αιμαγγειώματα: καλοήθεις όγκοι των αιμοφόρων αγγείων.
- Λιπώματα: μαλακοί όγκοι που αποτελούνται από κύτταρα λίπους.