Ομαλός Λειχήνας

Ομαλός Λειχήνας

Ο ομαλός λειχήνας είναι ένα κοινό δερματικό εξάνθημα, το οποίο δεν είναι μεταδοτικό. Προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ δεν είναι γνωστά τα αίτια , καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που πιθανώς εμπλέκονται.

Ενίοτε ο ομαλός λειχήνας παρουσιάζεται μαζί με αυτοάνοσες διαταραχές. Ενώ μπορεί να είναι δυσάρεστος, στις περισσότερες  περιπτώσεις δεν πρόκειται για σοβαρή κατάσταση. Μπορεί να αντιμετωπισθεί με χρήση τοπικών φαρμάκων και εκ του στόματος αγωγή, για τη μείωση των συμπτωμάτων και την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κοινά Συμπτώματα:

  • Εξάνθημα με πολυγωνικές βλατίδες στο δέρμα ή στα γεννητικά όργανα.
  • Βλάβες , που αναπτύσσονται και απλώνονται πάνω στο σώμα σε διάρκεια εβδομάδων ή λίγων μηνών.
  • Κνησμός στο σημείο του εξανθήματος.
  • Λευκές δαντελωτές αλλοιώσεις στο στόμα, οι οποίες μπορεί να είναι επώδυνες ή να προκαλούν αίσθηση καύσου.
  • Λευκές λεπτές γραμμές πάνω από το εξάνθημα.

Λιγότερο συχνά οι βλάβες εμφανίζονται σε περιοχές εκτός του δέρματος ή των γεννητικών οργάνων, όπως  τα νύχια και το τριχωτό της κεφαλής.

Αντιμετώπιση

Για τις ήπιες περιπτώσεις, οι οποίες συνήθως υποχωρούν σε διάστημα κάποιων  εβδομάδων ή μηνών η θεραπεία γίνεται με τοπικά σκευάσματα ενώ όταν τα συμπτώματα είναι δυσάρεστα ή σοβαρά, ο δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσειαγωγή από του στόματος. Δεν υπάρχει ίαση για τον ομαλό λειχήνα, αλλά η θεραπεία είναι χρήσιμη και σε ορισμένες περιπτώσεις στοχεύει μια πιθανή αιτία.

 

 

?>