Η ξηροδερμία από μέσα και από έξω

7 Οκτωβρίου 2017

Η ξηροδερμία από μέσα και από έξω

Η ξηροδερμία αποτελεί μία συχνή κατάσταση, η οποία μπορεί να κρύβει διάφορα αίτια, που σε γενικές γραμμές διαχωρίζονται σε  παράγοντες ενδογενείς και εξωγενείς.

Ενδογενείς  Παράγοντες

Η εμμηνόπαυση ή το πέρας της ηλικίας μπορεί να αποτελέσουν αιτία ξηροδερμίας, καθώς όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι γίνονται και πιο επιρρεπείς σε αυτήν.Επίσης, άνθρωποι που έχουν διαγνωσθεί με ψωρίαση, διαβήτη, έκζεμα, υποθυρεοειδισμό ή άνθρωποι που υποσιτίζονται ενδεχομένως να παρουσιάσουν ξηροδερμία.

Σε γενικές γραμμές, ενδογενώς, η ξηροδερμία συνδέεται με:

  • Τη γενική κατάσταση της υγείας ενός ατόμου
  • Την ηλικία του
  • Το προσωπικό του ιατρικό ιστορικό
  • Συγκεκριμένες παθήσεις, όπως την ατοπική δερματίτιδα
  • Τη μη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς
  • Την δίαιτά του ή τις διατροφικές του συνήθειες

Εξωγενείς Παράγοντες

Συνδέονται συχνότερα με την ξηροδερμία από ότι οι ενδογενείς και είναι και πιο συνηθισμένοι.

Το μπάνιο

Παρόλο που το μπάνιο ενυδατώνει το σώμα προσθέτοντάς του νερό, όταν το νερό αυτό εξατμιστεί έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να παραμένει ξηρό. Η αίσθηση σφιχτού δέρματος μετά το μπάνιο μπορεί να υποδεικνύει υπερβολική απομάκρυνση των φυσικών λιπιδίων του δέρματος.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που προκαλούν ξηροδερμία και συνδέεται επίσης με το μπάνιο είναι η ανεξέλεγκτη χρήση σκληρών σαπουνιών. Ο τύπος του σαπουνιού που χρησιμοποιεί κανείς μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ξηροδερμία. Ουσιαστικά το σαπούνι αφαιρεί όλα τα λιπίδια της επιδερμίδας. Όσο πιο συχνά το σώμα και ακόμα περισσότερο το πρόσωπο τρίβεται με σαπούνι, τόσο περισσότερα λιπίδια απομακρύνονται από την επιδερμίδα οδηγώντας ουσιαστικά σε ξηροδερμία. Υπερβολική χρήση σαπουνιών μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση.

Τα καλλυντικά

Η χρήση ακατάλληλων ή ανεπαρκών ενυδατικών ουσιών (κρέμα, λάδι κ.α.) στο πρόσωπο ή το σώμα μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία ή να την επιδεινώσει. Προσοχή στα προϊόντα που αγοράζει κανείς. Είναι τα κατάλληλα γενικώς ή ειδικώς για τις ανάγκες του; Υπερβολική χρήση αντισηπτικών και καθαριστικών παραγόντων με αλκοόλη ή ακετόνη προκαλούν επίσης ξηροδερμία.

Το ντύσιμο

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της ξηροδερμίας μπορεί να παίξει και το ρούχο. Το υλικό από το οποίο αποτελείται μπορεί να ερεθίσει το δέρμα. Το μαλλί ή τα συνθετικά υφάσματα συχνά επιδεινώνουν την ξηροδερμία, η οποία συχνά συνοδεύεται και από κνησμό.

 Η εποχή

Εμφανής επιδείνωση της ξηροδερμίας παρατηρείται κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, καθώς η έκθεση του σώματος σε κρύες θερμοκρασίες μπορεί να κάνει τα σημάδια της ξηροδερμίας πιο έντονα. Επίσης η θέρμανση στους εσωτερικούς χώρους που συχνά είναι ιδιαιτέρως υψηλή, μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση του δέρματος, γι΄αυτό σωστό είναινα γίνεται σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλή  θερμοκρασία. Οι απότομες επίσης αλλαγές θερμοκρασίας στις οποίες εκτίθεται κάποιος, από το κρύο στο ζεστό ή ανάποδα, μπορεί να προκαλέσουν ξηροδερμία.

Φάρμακα

Ένας επιπλέον παράγοντας για την εμφάνιση ξηροδερμίας μπορεί να είναι η χρήση κάποιων φαρμάκων, κάποια από τα οποία ίσως και να αναγράφουν το σύμπτωμα στις παρενέργειές τους. Από τους πιο συνηθισμένους ενόχους αποτελούν τα φάρμακα που ρυθμίζουν την αρτηριακή  πίεση, τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης ή της ακμής, καθώς και κάποια αντιαλλεργικά.

?>